Følelser i jobsøgningen

Jobsøgning er en proces som vækker mange følelser i én. Du sætter dig selv i rampelyset og opdager ikke kun de positive, men også de mindre gode sider af en selv.

Du får afslag på sine ansøgninger og føler dig som fiasko.

Faktisk kan selve risikoen for at få et afslag kan få nogle til at bremse sin indsats, da det er et velkendt psykologisk fænomen, at man er mere bange for at tabe og ikke i lige så stor grad motiveret af det positive udfald.

Det er vigtigt, at du forstår, at disse følelser er helt normale og det er OK at have det svært i jobsøgningsprocessen.

Da det er et fuldtidsjob – og du er din egen chef, sørg for at belønne dig selv for det gode arbejde. På den måde vil du gøre hele jobsøgningsprocessen lettere. Har du skrevet og sendt en god ansøgning – give dig selv en gave. Det kan være alt fra et stykke kage, hvis du kan lide det, en ny kjole eller en aften med en romantisk komedie. Ved at belønne dig selv, skaber du positive forbindelser i din hjerne mellem input og det umiddelbare output, så det bliver nemmere og sjovere at skrive flere ansøgninger.

Fokusér på det positive: med hver eneste ansøgning bliver du bedre til at formulere dig og forstå dig selv. Lad være med at tænke på andres fantastiske karriere og jobs og hvor dygtige de er. Det får dig til at have negative tanker om dig selv og risikerer at blive til en dårlig vane! Det er vigtigt at du fokuserer på de ting, du kan lide ved dig selv og de ting, som du synes du er god til og som du har mulighed for at arbejde med. Jeg har for noget tid siden hørt én sige: “Sammenlign ikke dig selv med andre, men med dig selv – i går.”

Evaluér opnåede mål – evaluering bør ske undervejs. Når du går i gang med jobsøgning, har du en forestilling om det perfekte job til dig selv. Efter at have søgt i længere tid og efter at have tænkt og snakket med andre om din karriere, vil dit mål justere sig. Da du hele tiden forandrer dig selv og dit eget narrativ, er det naivt at holde til de samme mål som du havde i starten.

You may also like...