Hvad er adfærdsdesign?

Adfærdsdesign er en metode til at ændre adfærd uden brug af følgende midler:

  • forbud
  • prisregulering
  • viljestyrke

Ved forbud fjernes der mulighed for at handle. Det virker på de områder, hvor de fleste er enige om den skadelige påvirkning af en bestemt handling. Som vi ved, indførte Danmark rygeforbud på offentlige steder i 2007. Denne beslutning var der ikke mange, som satte sig imod. Som følge af dette forbud, holdt mange faktisk helt op med at ryge. Men forbud er ikke en del af adfærdsøkonomi, da et forbud er en metode, som skaber meget modstand og oprør. Tænk bare på slankekure, hvor nogle bestemte madvarer er forbudt – mange savner de forbudte madvarer så meget, at de overspiser netop disse ting når slankekuren er slut.

Prisregulering er også en metode, som er effektiv, men er ikke en del af adfærdsdesign. Vi kender det fra dengang der blev indført fedtafgift i 2011, hvor fede madvarer koster mere end deres mindre fede versioner. I slankekursammenhæng kan man sammenligne det med weightwatchers kur, hvor alle madvarer har nogle pointer, hvor nogle scorer flere point end andre. Målet er at tage de madvarer, som “koster” mindre på kalorieregnskabet.

Viljestyrke er heller ikke adfærdsdesigns metode. Det kræver en masse energi at bruge ens viljestyrke, om, som Baumeister påpegede i sin bog Willpower, har vi en begrænset mængde af viljestyrke til en hel dag. Har vi brugt den på vores børn, på krævende arbejde og motion, er der intet tilbage når man står i en forretning foran en pose chips.

Hvad er så adfærdsdesign?

Det er metoder, der opnår adfærdsændring ved at ændre på følgende:

  • omgivelser
  • små ændringer i hverdagen
  • design

Adfærdsdesign ser på, hvordan de eksisterende omgivelser og triggers i hverdagen påvirker os til at gøre nogle ting. For eksempel ved at ændre på placeringen af sodavand i supermarkedets køleskab fra at være lige i øjenhøjde til at stå nede ved gulvet, kan man ændre på, hvad man køber. Står der vandflasker i øjenhøjde, køber vi mere vand. Står der cola – bliver det cola. Denne type ændring er en lille og påvirker ikke umiddelbart menneskers livskvalitet, men den gør, at man i sidste ende ændrer deres adfærd.

Jeg håber, denne lille definition af adfærdsdesign har været nyttig!

KH,

Natasha

You may also like...